Hur mycket kan småföretag låna?

Oavsett om du driver ett litet företag som tillverkar säkerhetsskåp och låsboxar eller om du äger ett bageri så kan du ibland ställas inför situationer där det saknas pengar. Det kan handla om ett större inköp som en fastighet, maskineri eller en lagerlokal eller så kan det handla om att du måste få in en större mängd råvaror eller material till ett mycket fördelaktigt pris. 

Det spelar inte så stor roll varför du behöver pengarna, det som spelar roll är att det finns möjlighet till företagslån för småföretag. Men hur mycket kan man låna egentligen? 

Tre saker att tänka på innan ett lån

Även om det inte finns en regler som säger hur mycket ett litet företag kan låna så brukar det finnas ett övre tak på cirka 3 miljoner. Det betyder inte att alla småföretagslån är på den summan utan istället handlar det om hur ditt behov ser ut och din återbetalningsförmåga. Tänk på detta innan du tar ett lån:

  • Måste du ha pengarna nu? Det är alltid billigare att betala med egna medel än med lån.
  • Har du råd att betala tillbaka? Kommer företaget klara de extra utgifterna ett lån innebär?
  • Klarar jag en räntehöjning? Om räntan skulle gå upp av någon anledning, klarar ditt företag av detta?

Ett län bör alltid vara väl genomtänkt och det spelar ingen roll om det är ett företagslån eller ett privatlån. Pengarna ska alltid betalas tillbaka och det med ränta. Så fundera alltid ett extra varv innan du bestämmer dig. 

5 Mar 2022